Over

Over de Circulaire Bouwcatalogus
De Circulaire Bouwcatalogus is een initiatief van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie, waarin circulaire producten en diensten die bijdragen aan een circulaire gebouwde omgeving worden tentoongesteld. Stichting W/E Adviseurs heeft in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), een selectie van inspirerende circulaire voorbeelden voor u samengesteld.

Hierbij gaat het om alle sectoren, zowel woning-, als utilitaire, als grond-, weg-, en waterbouw. U vindt de producten georganiseerd naar productgroepen (bijvoorbeeld circulaire vloeren), waaronder losse producten van leveranciers staan tentoongesteld. Per productgroep vindt u daarnaast een beoordeling van de productgroep op vijf circulaire strategieën. Benut het beschikbare, gebruik hernieuwbaar materiaal, verlaag de milieu-impact, creëer voorwaarden voor een lange cyclus en creëer voorwaarden voor toekomstige cycli. Daarnaast vindt u per productgroep ook of de productgroep in kwestie op één, of meerdere, van de circulaire R-strategieën scoort.

Zelf in de catalogus?
Als u zelf een innovatief, circulair product of dienst hebt dat past in de catalogus? Klik dan hier. 

Andere circulaire producten catalogi
Naast de circulaire bouwcatalogus zijn er een aantal andere platformen die zich richten op het inzichtelijk maken van de circulaire kwaliteiten van producten. Hieronder is in een tabel beschreven wat de verschillen zijn tussen de platformen. Daarna volgt een korte omschrijving van het platform.

PlatformDoelScopeBeoordelingsmethodiek/ waarderingDoelgroep
Circulaire BouwcatalogusInspiratie bieden voor partijen die aan de slag willen gaan met circulair bouwenBouw- en infraproducten en diensten10R ladder, circulaire strategieën, geen kwantitatieve waardering!Zo breed mogelijk
INSIDE/INSIDEOnafhankelijk vergelijkbaar maken van de duurzaamheid van interieurproducten en -materialenInterieurproducten en -materialen (incl. wand-, vloer- en plafondbewerking)LCA en MCI(Interieur)-architecten, inkopers, facilitair
Nationale ProductcatalogusMeetbaar producten rangschikken o.b.v. circulaire indicatorenBouw- en infraproductenSFS-CFB&U en GWW sector breed

INSIDE/INSIDE
INSIDE/INSIDE is een non-profit initiatief opgezet in 2018 door DGBC, Ex Interiors en Nibe in samenwerking met vooraanstaande partners uit de interieurbranche. INSIDE/INSIDE is een online platform waar duurzaamheid van producten en materialen objectief inzichtelijk wordt gemaakt op basis van de Levenscyclusanalyse (LCA) en Material Circularity Index (MCI). Naast het aanbieden van een eenvoudige tool waarin interieurproducten- en materialen met elkaar kunnen worden vergeleken, streeft INSIDE/INSIDE naar het verder verduurzamen van de interieurbranche door het uitdragen van de laatste kennis en informatie op het gebied van duurzaamheid en circulariteit en het verbinden van partijen uit haar netwerk. Hierdoor is INSIDE/INSIDE toepasbaar voor het kiezen van een enkel product en/of materiaal maar dient ook als basis voor input voor certificeringsmethoden als BREEAM-NL, WELL en LEED.
 
Nationale Productcatalogus
De online Nationale Productcatalogus is ontwikkeld door Cirkelstad, in samenwerking met AlbaConcepts en GSES. De product catalogus visualiseert, documenteert, verifieert en publiceert de Circulaire Footprint van elk materiaal of product dat in de bouw gebruikt wordt. De productkaarten bevatten onder andere informatie over de leverancier van een specifiek product, algemene productinformatie en informatie over de circulaire eigenschappen. Deze zijn geordend volgens de structuur van de NL/SfB. Naast financiële gegevens over de producten zijn er circulaire eigenschappen van verschillende producten zijn opgenomen. Dit circulaire initiatief berekent de circulaire footprint van de bouwproducten op basis van de ‘Sustainable Footprint Standard – Circular Footprint.’ Deze wordt beheert door het Nationaal Duurzaamheid Instituut. Producenten kunnen hun producten aanmelden zodat de uitvoerende partijen, zoals architecten, bouwbedrijven, opdrachtgevers onderbouwde verantwoorde keuzes kunnen maken.

Disclaimer
De catalogus is met zorg samengesteld om voldoende spreiding en kwaliteit te garanderen, maar is per definitie arbitrair en onvolledig. De catalogus is bedoeld ter inspiratie, niet om advies uit te brengen over het gebruik van een van de getoonde producten of diensten. Daarnaast wil de opname van een bepaald product of dienst in de catalogus niet zeggen dat dit product of dienst beter is dan andere producten of diensten, die (nog) niet in de catalogus staan. Stichting W/E adviseurs, die de catalogus heeft opgesteld, is onafhankelijk.