Modulaire straatverharding

Modulaire producten met een gestandaardiseerde maatvoering en bouwmethodiek voor het verharden van oppervlakken in de (publieke) buitenruimte. De kracht van de producten zit in de herbruikbaarheid, aanpasbaarheid door kleine maat en repareerbaarheid.

Straatbaksteen

Het product straatbaksteen wordt door de gebruikers gezien als een product dat de omgeving een warme uitstraling geeft met daarbij een zeer lange levensduur. De levensduur is minimaal 135 jaar waardoor de straatbaksteen steeds opnieuw gebruikt kan worden. Straatbaksteen kent een zeer hoge mate van hergebruik ca. 90% en bij de productie van straatbaksteen maken […]

Circulair viaduct

Rijkswaterstaat bouwde samen met Van Hattum en Blankevoort en Consolis Spanbeton een betonnen circulair viaduct. Het viaduct valt te verlengen, verbreden, te demonteren en te remonteren. Momenteel bestaat het uit zo’n 40 prefab betonnen elementen. Elk element heeft een holle ruimte, waar kabels in zitten en waarmee de ligger op spanning kan worden gebracht.

Weg als dienst

Dura Vermeer en de Provincie Overijssel zijn aan de slag gegaan met een circulaire weg: de weg als dienst. Het uitgangspunt is dat Dura Vermeer economisch eigenaar van de weg blijft en zich ontfermt over het beheer, terwijl de Provincie alleen een periodiek bedrag betaalt voor het gebruik van de weg.

Biobased wegportalen

Langs de weg kun je tegenwoordig biobased wegportalen van Rijkswaterstaat tegenkomen. De biobased wegportalen blijken in de praktijk zelfs onderhoudsarmer te zijn dan standaard stalen wegportalen. Na 15 jaar te zijn gebruikt hebben ze nog geen onderhoud nodig gehad, terwijl stalen wegportalen ongeveer om de tien jaar opnieuw moeten worden gecoat.

Biobased verkeersborden

Biobased verkeersborden (gemaakt van rijstvliesjes) zijn te koop bij Textline. Na afloop van de levensduur worden de borden volledig gerecycled of hergebruikt.

Biobased vangrail

Rijkswaterstaat heeft een proef uitgevoerd met een biobased vangrail. Vangrails worden nu gemaakt van verzinkt staal, wat ervoor kan zorgen dat verzinkte deeltjes in de bodem trekken waar verontreiniging ontstaat. Een houten vangrail kan een oplossing bieden.

Bruggenbank

Op de Bruggenbank kun je gebruikte bruggen kopen en aanbieden ter hergebruik.

Accoya

Accoya levert houten producten zoals gevelbekleding, kozijnen, terrassen en GWW-toepassingen gemaakt uit verduurzaamd zachthout. Accoya is verduurzaamd door acetylatie. Hierdoor krijgt het hout dezelfde eigenschappen als tropisch hardhout en zijn geen additieven nodig.