Nieuws & Achtergronden

Urban reef

"In steden leven alle levensvormen, niet alleen mensen." Het tegengaan van verlies aan biodiversiteit is een van die andere grote uitdagingen, naast de transformatie naar een circulaire economie. Leefbare steden bieden niet alleen plaats aan menselijke activiteiten maar kunnen ook, en moeten juist, een omgeving zijn in balans met dieren en planten. Vanuit hun Manifest (https://www.urbanreef.nl/manifesto) komt Urban reef tot producten die niet alleen biodiversiteit ondersteunen maar biobased materialen onderzoeken om die producten, middels 3D print technieken, te maken.

Van hun website:
Urban Reef ontwerpt en creëert habitats met een open einde die de groei en diversiteit van het leven in stedelijke omgevingen zoals straatbeelden, pleinen en gebouwen stimuleren. Om samen te leven met meer-dan-menselijke-levens, hebben stedelijke omgevingen meer ruimte nodig voor ongecontroleerde en opkomende ecologieën, zowel fysiek als in ons collectieve denken.

Onze prototypes genaamd “riffen” zijn ontworpen om open systemen en regeneratief ontwerp te integreren in de stad. Riffen worden gecreëerd met behulp van biogebaseerde algoritmen en zijn 3D-geprint met (levende) materialen. Verbonden met passieve stromen die rijk zijn aan zonlicht, water, voedingsstoffen en mineralen, zorgen riffen voor een scala aan microklimaten en slaan ze voedingsstoffen op die ten goede komen aan meer dan menselijke wezens, als aanvulling op antropocentrische ontwerpbenaderingen van stedelijke omgevingen.

Lees en kijk verder op hun website en wordt geïnspireerd om niet-alledaagse oplossingen een plek te geven in onze gebouwde omgeving: Urban Reef
Lees er ook over op: Urban Reef – Rooftopwalk

Meer nieuws

15 maart 2024

Circulaire gipspanelen

8 maart 2024

Urban Mining Concrete

23 februari 2024

Riwood rijstvliescomposiet

9 februari 2024

No Waste Tracks